HOME > Achizitii Unitati Protejate 2021

Procedura prin care se doconteaza legal achizitiile de la unitati protejate in 2021

Incepand cu data de 21 august 2020, cand a intrat in vigoare legea 193/2020 care modifica legea 448/2006 privind protectia si promovarea persoanelor cu handicap, exista posibilitatea ca firmele care au peste 50 de salariati sa redirectioneze maximum jumatate din suma datorata fondului pentru handicap pe produse sau servicii de la unitati protejate autorizate.
Conditia este ca produsele sau serviciile achizionate de la unitati protejate autorizate sa se realizeze pe baza de parteneriat iar aceste produse sau servicii sa fie realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in cadrul unitati protejate de la care se face achizitia. Prin urmare, conform acestei legi, sunt eliminate intermedierile de produse sau servicii si sunt deductibile din fondul pentru handicap doar produsele sau serviciile facute de catre persoanele cu handicap angajate in cadrul unitati. Cu alte cuvinte, un produs sau serviciu, oricare ar fi el (produs de birotica de la unitati protejate, produs de curatenie de la uitati protejate sau orice alt produs sau serviciu) este ductibil din fondul pentru handicap doar daca este fabricat respectiv produs de catre unitatea protejata.

Cum te asiguri ca produsele sau serviciile achizitionate de la o unitate protejata sunt deductibile din fondul de handicap?
Asa cum am mentionat mai sus, sunt deductibile doar produse sau serviciile realizate prin propria activitate a unitatii protejate, asta in conditiile in care legea nu interzice unei unitati protejate sa comercializeze si alte produse. Prin urmare, in cazul achizitiilor de produse de la o unitate protejata, firma care are peste 50 salariati si intentioneaza sa achizitioneze produsele in scopul deducrerii din fondul pentru handicap, poate solicita un certificat de producator prin care furnizorul dovedeste ca produsele sund fabricate in cadrul unitati.
Autorizatie unitate protejata
In data de 9 noiembrie 2020 au aparut procedura de autorizare a unitatilor protejate. Prin urmare, atunci cand alegeti sa lucrati cu o unitate protejata autorizata asigurati-va ca aceasta este autorizata sau re-autorizata conform noilor prevederi (autorizatia nu trebuie sa fie mai veche de aceasta data si are valabilitate de 3 ani).
Acord de parteneriat sau contract unitate protejata
Dovada achizitionarii produselor sau serviciilor de la unitatile protejate autorizate intr-o anumita luna este reprezentata de: acordului de parteneriat, factura si dovada platii. In cadrul acordului de parteneriat trebuie specificat domeniul sau domeniil de activitate pentru care unitatea protejata este autorizata.
Completarea formularul 100 “Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat” la sectiunea f) varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate.
Accesand link-ul acesta gasiti direct pe site-ul anaf.ro instructiuni de completare a formularului 100.

In incheiere dorim sa mentionam ca noi, la MEMO CRM – Unitate Protejata, indeplinim toate conditiile prevazute de aceasta lege iar colaborand cu noi aveti garantia ca valoarea serviciilor achizitionate este deductibila.
Pentru mai multe detalii acesati acest link: lista completa de servicii si produse unitate protejata.

Unitate protejata 2021 - fond handicap 2021

Designed by vectorjuice / Freepik